Totální výprodej skladu! Nakupte za nejvýhodnější ceny na trhu.

Blog

Co je GaN nabíječka a proč jí potřebujete?

Nitrid galia, nebo GaN, je materiál, který se začíná používat pro polovodiče v nabíječkách. Používal se k výrobě LED diod v 90. letech a je také oblíbeným materiálem pro pole solárních článků na satelitech. Hlavní věcí GaN, pokud jde o nabíječky, je to, že produkuje méně tepla. Méně tepla znamená, že komponenty mohou být blíže k sobě, takže nabíječka může být menší než kdykoli předtím - při zachování všech možností napájení a bezpečnostních standardů.

Co vlastně GaN nabíječka dělá?

Než se podíváme na GaN na vnitřní straně nabíječky, pojďme se podívat na to, co nabíječka dělá. Každý z našich smartphonů, tabletů a notebooků má baterii. Když baterie přenáší energii do našich zařízení, to, co se děje, je ve skutečnosti chemická reakce. Nabíječka odebírá elektrický proud, aby zvrátila tuto chemickou reakci. V počátcích nabíječky neustále posílaly šťávu na baterii, což by mohlo vést k přebíjení a poškození. Moderní nabíječky zahrnují monitorovací systémy, které snižují proud při dobíjení baterie, což minimalizuje možnost přebíjení.

  • GaN nahrazuje křemík

Od 80. let byl křemík materiálem pro tranzistory. Křemík vede elektřinu lépe než dříve používané materiály - například vakuové trubice - a udržuje nízké náklady, protože jeho výroba není příliš nákladná. V průběhu desetiletí vedla vylepšení technologie k vysokému výkonu, na který jsme dnes zvyklí. Pokrok může jít jen tak daleko a křemíkové tranzistory mohou být téměř tak dobré, jak se dostanou. Vlastnosti samotného křemíkového materiálu, pokud jde o přenos tepla a elektrického proudu, znamenají, že se komponenty nemohou zmenšit.

GaN je jiný. Je to materiál podobný krystalu, který je schopen vést mnohem vyšší napětí. Elektrický proud může procházet komponenty vyrobenými z GaN rychleji než křemík, což vede k ještě rychlejšímu zpracování. GaN je účinnější, takže je zde méně tepla.

Proč je GaN budoucností nabíjení?

Většina z nás má několik elektronických zařízení, která vyžadují nabíjení. S nabíječkou, která využívá technologii GaN, získáváme mnohem více peněz za naše peníze - nyní i v budoucnu.

Protože je celkový design menší, většina nabíječek GaN obsahuje USB-C Power Delivery. To nabízí rychlé nabíjení kompatibilních zařízení. Většina současných smartphonů umožňuje rychlé nabíjení jakéhokoli druhu a v budoucnu bude mít tuto možnost ještě více zařízení.

  • Nejvyšší účinnost

Díky nízké hmotnosti a menšímu prostoru jsou nabíječky GaN skvělé na cesty. Jedna nabíječka je vše, co většina lidí bude potřebovat, když má dostatek energie na vše od telefonu po tablet a dokonce i notebook.

Teplo je hlavním faktorem při určování doby, po kterou elektronická zařízení fungují, a nabíječky nejsou výjimkou. Účinnost GaN při přenosu energie udržuje teplo na minimu, takže moderní nabíječka GaN bude fungovat mnohem déle než nabíječky jiné než GaN, které byly vyrobeny dokonce rok nebo dva v minulosti.